måndag 29 augusti 2011

Bevara Vättern!

Försvarsmakten planerar att utöka testbombningarna och skjutningar i vår vackra sjö. Jag behöver nog inte förklara hur urbota dumt detta är. Med alla insatser som har gjorts i Vättern och dess biflöden de senaste åren så är detta ett stort steg bakåt. Den kommande leken för öringen kommer ju verkligen visa om alla åtgärder har gett resultat och jag planerar att kolla in vätterbäckarna nu i september för att se om man kan spana in några storöringar.
Gå in och skriv på protestlistan omedelbart.
http://www.bevarabrevik.se/

Om inte för din egen så för våra barns skull.
John

Flytringsfeber

Grattis Mackan (fiskebroder) !
Marcus har i dagarna tack vare sin härliga flickvän och generösa släkt blivit med flytring. Kan bara gratulera och säga att jag är avundsjuk och att jag ser fram emot att testa skönheten.
För övrigt planerar jag att testa klubbvattnet senare i veckan.
Over and out!

söndag 21 augusti 2011

Mot nya vatten...


Idag var jag och Mackan och kollade in ett klubbvatten i en förening vi funderar på att gå med i. FunderaDE, kanske jag skall säga då vi båda ganska omgående bestämde oss för att det här är något vi måste gå med i.
Fördel 1: Det ligger 20 minuter hemifrån med bil. 10 minuter om man verkligen står på.... Okej kanske inte 10 men typ 17 minuter (med medvind, hemlängtan och kissnödig, vilket för övrigt är kriterier som alla är medräknade när man frågar hur fort en moppe går). Vi tog en tur runt sjön och det var minst sagt mycket aktivitet. Regnbågarna cruisade runt i stim och smaskade på nattsländor så hårt så fiskgjusarna blev rädda.

Fördel 2: Det är inte bara en grym regnbågssjö, det är också ett strömmande vatten som endast kan beskrivas som episkt. Jag har sällan sett ett mer dramatiskt landskap och då kollade vi inte ens på hela sträckan. Min först akommentar var: "Fan, det ser ju ut som alla de där bilderna i Fly Fisherman (tidningen)" Mackan kontrade med jämtländsk tystnad...

Fördel 3: Det är billigt. Kostar en spottstyver.

Fördel 4: Sa jag att det ligger 20 minuter hemifrån....?

fredag 19 augusti 2011

Thank god it´s friday!

Okej, det här har verkligen inget med fiske att göra men det är så jäkla bra så jag är tvungen att dela med mig. Det här är det som storöringar lyssnar på när de träffas på fredagar för att käka småfisk och snacka skit.


Ha en skön fredag!

onsdag 17 augusti 2011

Gräspinne


Ibland konspirerar universum på sätt som bara kan beskrivas på ett sätt: Jävelskap. Ibland verkar dock planeterna ställa sig precis rätt. Den här skönheten föll närmast ner från skyn för att välsigna mig med sin närvaro.


Hon kastar LÅÅÅÅÅNGSAMT denna tös. Att säga att aktionen är avslappnad skulle vara ett understatement. Jag fick direkt flashbacks till när jag började flugfiska och då fick låna ett gammalt glasfiberspö vars vibrationer spred sig sakta ut i mina taniga pojkarmar.


På 6,9 fot och klass 4 är hon ingen kustpinne direkt men tänk att drilla en småländsk bäcköring på det här.


Och för att göra det än bättre så har jag nu fått möjlighet att fiska ett vatten som jag har haft ögonen på länge men som jag inte har vetat om det har varit möjligt att få tillstånd att fiska där.
Mer om detta senare...
Respect the bamboo, bitches!

torsdag 11 augusti 2011

Johnny Hopper


Här följer en bindbeskrivning till mitt eget gräshoppemönster som jag kallar Johnny Hopper. Den visade sig vara effektiv i Tiveden och den är mycket bra som indikator om man vill knyta på en nymf under den också. Tack vare foamen flyter den som en kork så den är lätt att se även i starka och skummande strömmar. Jag fiskar den som antingen toppfluga i en Hopper-Dropperrigg eller om jag är på torrflugehumör så fiskar jag den bara för sig själv.


1. Fäst in tråden med början vid krokögat. Jag använder en krok som heter TMC 2312 och tråden är Roman Mosers Powersilk. Powersilken är bra när man ska använda CDC för den går att splitta och spinna direkt istället för att göra en dubbingögla



2. Dubba tråden med en liten mängd Hareline Dubbins chartreuse dubbing. "If it ain´t chartreuse, it ain´t no use"- kan man säga. Det spelar ingen roll vilken färg man väljer men ta något med sparkle i. Detta ska ge fisken en liten punkt att sikta på.


3. Dubba en liten boll längst bak på krokskaftet.


4. Klipp två remsor foam med ungefär samma bredd som kroken (alltså mellan krokspetsen och krokskaftet). Jag använder en remsa vanligt foam och en remsa furry foam (finns på Mistpool.se). Man behöver inte använda furry foam men det gör att flugan ligger lite lägre i vattnet och det är just hur flugan ligger i vattnet som gör den effektiv. Det är inte ofta man ser stora insekter i vattnet förrän fisken tar dem i stora plaskvak och det är just för att de är så stora att de hamnar i ytfilmen och strax under den och inte ovanför eller på ytan som många mindre insekter.


5. Fäst in foamremsorna precis framför dubbingbollen, den ena ovanpå den andra.


6. Sätt tre CDC-fjädrar i saffron yellow-färg och klipp av stammarna. Jag använder min Vosseler X-pert clip men det går lika bra med Magic tools eller något annat. Det går också att bara fortsätta med dubbing om man vill. CDC:en gör dock att det fångas luft under kroppen och det ger ett väldigt realistiskt avtryck underifrån.


7. Splitta tråden och trä in fjädrarna. Om du använder vanlig bindtråd så får man göra en dubbingögla och trä in fjädrarna i.


8. Spinn tråden så att det ser ut som på bilden. Använder man powersilk är det bara att sätta spinn på trådrullehållaren.


9. Gå framåt med CDC:n.


10. Vik över resten av foamremsorna och fäst in dem.


11. Ta fram gummiben och lägg dem två och två. Knyt sedan en knut med båda benen. Dra åt ganska hårt så att knutarna inte går upp.


12. Fäst in benen. Knuten skall vara i höjd med bakänden på flugan som på bilden.



13. Ta en liten bunt ljust älghår eller hjorthår. Ta ett par strån sparklebraid och stoppa i hairstackern.


14. Fäst in hela paketet. Vingen skall gå till bakänden på flugan.


15. Lägg två lösa trådvarv innan du drar åt. Sedan skall det se ut så här.


16. Klipp bort ändarna på älghåret.

17. Splitta tråden och trä in två stycken CDC-fjädrar en bit ner på bindtråden.


18. Vik tillbaka foamremsorna och fäst dem med två tighta trådvarv.


19. Fortsätt linda in CDC:n runt flugan.


20. Klipp av foamremsorna som på bilden.


21. Trimma benen till önskad längd och klipp av det ena gummibenet precis bakom knuten så att den sista delen på benen bara består av ett gummiben (hur många gånger kan man skriva: "ben" i en mening?).


22. Limma fast ögon eller rita dit med en tuschpenna.


23. Det färdiga resultatet.


24. Flugan framifrån.


En variant i brun foam och utan furry foam i underremsan. Här har jag bytt ut CDC:n mot dubbing framme vid huvudet. Den här varianten ligger lite högre i vattnet och lämpar sig mycket bra om man vill köra en Hopper-Copper rigg med en Copper John under. Jag fiskar den dock även för sig själv och den har gett bra resultat dagar då det har varit lite ytaktivitet såväl som när det vakar.



tisdag 9 augusti 2011

Splitcane-feber

Det råder bambufeber här hemma just nu. Blev ju inte bättre av att jag hittade det här klippet på Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=-CfTocnPJqQ


Mycket beroendeframkallande och man blir ju onekligen sugen på en gräspinne. Skulle helst ha en sån där ström på trädgården också...

söndag 7 augusti 2011

Ny väska



Min första fiskeväska var en okomplicerad sak med axelrem och endast ett stort fack. På baksidan fanns en rem man kunde spänna om magen så att väskan satt kvar på ryggen när man böjde sig framåt. Genialisk design som innebar att man kunde få med sig allt man behövde vart man än gick. Den väskan har sedan dess varit med mig i nästan 25 år. Jag har med andra ord aldrig bytt.
Tyvärr har tidens tand varit hård mot min väska och innerfordret i pvc började smulas sönder för ca: 10 år sedan. Efter det gick det utför...
Något senare märkte jag att "pvc-smulorna" så sakteliga försvunnit... Ut genom ett hål i väskan. Den senaste åren har det varit mer hål än tyg i väskan och ett antal grejor har läckt ut på fisketurer.
Jag har som ni säkert förstår haft mycket svårt att skiljas från denna väska, kanske av nostalgiska skäl eller kanske av det faktum att den har varit allt jag vill ha av en fiskeväska.
Förra året bestämde jag mig för att den skulle få gå i pension då den i princip inte går att använda längre.
Jag har sedan dess testat allt. Chestpack, midjeväska, väst, you name it- jag har haft det. Inget har dock fallit mig i smaken förrän nu.
Här är den:
Den har inga flashiga foamplattor till flugorna eller utfällbara drickahållare. Inga specialfack för peanger eller vattentäta innerfack för mobil eller vad det nu kan vara.
Den har dock allt jag behöver. Tidlös design, en smidig axelrem och en rem om magen så att man kan kroka loss fisk utan att doppa hela väskan. Den rymmer ett par flugaskar, en termos och ett gäng cigarrer och vad mer kan man begära?
Jag hittade den på Bobbys här i Jönköping och den är av märket Sandberg. Ibland hittar man saker på de mest oväntade ställen. En given fiskekompis för de kommande 25 åren är det iallafall...

tisdag 2 augusti 2011

Kort kvällstur till Baltak




Igår blev det en ganska oplanerad kvällstur till Baltak med min barndomskamrat Jens.
Jens, eller: Jeans, som vi ibland kallar honom, tog liksom jag upp flugfisket i tonåren men har de senaste åren inte fiskat lika mycket då han har haft jobb med mycket resor och bott ett tag i Stockholm. Förra året flyttade han tillbaka till Jönköpingstrakten och då väcktes fiskelusten till liv igen.

Vi beslöt oss för att ta en tur till Baltak innan kräftpremiären går av stapeln då tyvärr hela sträckan invaderas av kräftfiskare som trampar sönder allt och lämnar en massa skräp efter sig. Förra året gjorde jag just misstaget att åka dit någon dag efter premiären och jag var grymt besviken på hur det såg ut då.
Tack vare att jag var en ouppmärksam kartläsare (det fördes en livlig diskussion om vätteröringens framtida existens!) kom vi fram vid 18-tiden. Vi tacklade snabbt upp spöna och trampade ut vid home pool. Inga napp, så efter en liten stund gick vi vidare för att Jens skulle få se hela sträckan då det var hans första tur till Baltak. Vi fiskade oss neråt och kastade på en del sporadiska vak.
Vattenståndet var ganska lågt och det var klar sikt. Helt annat än senaste trippen till Tiveden, kunde knappt tro att det är samma å.

Nere vid lugntflytet i kurvan på zon 2 vakade det lite oregelbundet på olika ställen. Eftersom jag har svårt att motstå torrflugefiske så knöt jag snabbt på en CDC and Elk och letade vak. Efter bara någon sekund vakar det längs med vassen och precis när jag ska vända mig om för att säga till Jens ser jag honom gå neråt på sträckan utom hörhåll.
-Var man för sig själv, tänker jag och kastar ut mot vaket. Jag får inte riktigt till drifterna men efter ett par kast hittar flugan rätt och precis när den flyter ner och ska passera det stället jag tänker mig att fisken borde stå så exploderar ytan i ett plask.
Fighten blir ganska kort men fisken hinner med ett par rusningar både uppströms och nerströms och ett tag fastnar tafsen i bottenvegetationen men fisken lyckas dra loss sig själv. Jag lyckas till slut håva den och upptäcker då att det är en ganska liten fisk på ca 8 hg som fick både mitt hjärta och klass 4 spö att jobba så intensivt.
Fisken visar god kraft och livlighet och jag bestämmer mig därför för att sätta tillbaka den. Det är alltid vanskligt att utöva catch and release när det är så pass varmt i vattnet som det är nu men fighten var ganska kort och fisken verkade pigg. Efter att ha fått återhämta sig lite vid kanten simmar den snabbt iväg ut mot strömmen.

Återhämtning i håven

Det är en underbar sommarkväll och jag fortsätter med att gå runt och ta lite foton och kolla lite på omgivningarna. Det är ett underbart liv man lever när man får uppleva sådana kvällar som igår. En vacker å, en vacker kväll, en fin fisk och goda vänners sällskap på samma dag som man satte igång att jobba efter semestern. Hemma myser fru och dotter och trots den underbara inramningen så längtar jag lite efter dem...


Vi fiskar oss nedåt och kommer till Bälteberga. Vi hade tänkt fiska nedanför bron och den pool som bildas ovanför forsnacken bara för att mötas av fyra herrar som formligen står på varandra och fiskar. Två har parkerat sig mitt ute i strömfåran och tjecknymfar för fullt medan de andra har fullt upp med att inte träffa tjecknymfarna med sina streamers. Kontrasten mot fisket i Tiveden var total där vi hade hela sträckan för oss själva och inte såg en människa på hela dagen. Det såg faktiskt lite komiskt ut men vi fiskade lite sporadiskt strax nedanför och en bit ovanför dem innan det var dags att vända hemåt.


Tiden går fort när man har roligt och myggen och knotten signalerade att det börjar mörkna. Vi bestämde oss för att testa längst upp vid fallet där man alltid brukar få kontakt med fisk. Jag hade två napp på en svart Wooly Bugger men lyckas inte kroka någon av dem ordentligt. Vi bestämde oss för att åka hemåt efter en kort men mycket trevlig fisketur i Baltak.